Czy bez zmysłów smaku i węchu jedzenie sprawiałoby nam przyjemność?
2024-04-30
Czy bez zmysłów smaku i węchu jedzenie sprawiałoby nam przyjemność? Nie...
Dlatego podczas dzisiejszych zajęć specjalistycznych robiliśmy gofry i stymulowaliśmy zmysł smaku i węchu .
Zmysł smaku pozwala nam na odkrywanie świata i czerpanie przyjemności z jedzenia, odpowiada za rozpoznawanie podstawowych smaków: słonego, słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i umami. Zmysł węchu ma za zdanie wykryć zapach, ocenić jego natężenie, zidentyfikować oraz zróżnicować bodziec, a także zapamiętać go i nadać mu właściwy sens.
I tak było podczas dzisiejszych zajęć, czerpaliśmy przyjemność z jedzenia pysznych, chrupiących, pięknie pachnących gofrów.
Do zajęć wykorzystaliśmy mikser, miski, sitko, deskę, nóż oraz gofrownicę którą otrzymaliśmy z projektu "Laboratoria Przyszłości".